LOONWERKEN | BEMESTEN

Agrariërs in Nederland hebben vanaf 2006 te maken gekregen met nieuw mestbeleid. 
 

Voor meer informatie: zie onze rubriek beleid en regelgeving onder het kopje ‘Nieuws’.

 
   
Zoden-/bouwlandbemesten
Sinds 2005 beschikt Dirk Geerts loon, grond en sloopwerken over een Vervaet Hydro trike voor het bemesten van grasland. Vanaf 2011 zijn we van start gegaan met een splinternieuwe machine, helemaal up to date. Deze machine is ook uitgerust met een drukwisselsysteem waardoor met een lage bandenspanning bodemschade wordt voorkomen.
   

  

De Vervaet Hydro Trike is zeer wendbaar, zowel op het erf als op het land (170 graden). Het is een bemester met altijd maar één wiel per spoor. Door de verdringingspomp (6.000 liter per minuut) is een 100% vulling van de 16 m³ tank gegarandeerd. Bij grasland kan bij optimale omstandigheden tot 90 m³ per uur worden behaald met een bemester van 8.40 meter.
 
Bouwland bemesten met de Vervaet Hydro Trike behoort eveneens tot de mogelijkheden. Hiervoor wordt de zodenbemester verwisseld voor een Evers bouwlandbemester van 7.80 meter breed. Hierdoor is een grote capaciteit haalbaar.
 
                         
 
Zoden-/bouwlandbemesten is echter ook mogelijk met onze MF 8480 met drie-assige 30 tons carrier van Veenhuis, voorzien van een containerhaakarmsysteem met een opzetcapaciteit van 30 ton, inclusief een 30 tons weeginrichting. De carrier is voorzien van een bandendrukwisselsysteem voor het leeg laten van de banden op het land waardoor er minder insporing is van de banden. 
De voorste as van de carrier betreft een liftas om meer druk op de trekker te kunnen uitoefenen. De carrier is compleet luchtgeremd en hydrolisch gestuurd. De containerhaakarmsysteem maakt het mogelijk op de carrier ook een zandbak of een maisbak op te trekken zodat de combinatie dus vaker inzetbaar is, op verschillende tijden van het jaar.
Op deze carrier ligt een bemestingstank van 24.000 ltr met daarop bemonsteringsapperatuur. In de trekker is een AGR/GPS systeem gebouwd om fraudebestendig te kunnen bemonsteren. Verder is de carrier voorzien van een Borger draaizuigerpomp ( verdringerpomp) van 6.000 Ltr per min op de tank, met daarop een zuigarm met daarin gemonteerd een centrifugaalpomp om nog sneller te kunnen laden. Ook zit er in het zuiggedeelte een voorsnijfilter met stenenvanger. Het onderstel en de bemestingstank zijn beide voorzien van een camera achterop om nog meer controle aan de achterzijde te hebben. In de vier punts hefinrichting kunnen wij een VMA bouwlandbemester van 5.70m breed met 2 rijen zware triltanden hangen. Deze bemester is voorzien van een snijverdeler met geharde messen en 19 grote mestuitlopen. Ook kan er nog op grasland bemest worden met de zodenbemester die we hebben van 7,60m breed.
 

Vaste mest verspreiden

Vaste mest rijden wij uit met een Tebbe breedstrooier of een Agrimat mestverspreider. Een voordeel van het breedstrooien is dat de mest fijngemalen over een grote oppervlakte verspreid wordt, zodat overal evenveel bemest wordt.
 
 
 
 

Kunstmest spuiten
Wij kunnen kunstmest vloeibaar toedienen met de zelfrijdende spuit. Onze zelfrijdende Cebeco spuit (zie ook: http://www.agrifac.nl/IndexLAAgri.htm) met een werkgang van 33 meter is uitgerust met speciale grove-druppel-doppen en kan zo vloeibaar de kunstmest over uw bouw- of grasland “regenen”.
 

Kalkstrooien
De zuurgraad (pH-waarde) van uw bodem is essentieel voor uw gewas. Door kalk te strooien draagt u op een positieve manier bij aan deze zuurgraad. Op lichte klei- en zavelgrond ontstaat, vooral bij een laag organische stof-gehalte, gemakkelijk verslemping. Overtollig water kan dan niet snel genoeg worden afgevoerd en de grond droogt minder snel op. Dat kan met name na het inzaaien in het voorjaar verstikking van de wortels veroorzaken. Niet alleen vanwege de bodemstructuur is het najaar de beste tijd om te bekalken, maar ook omdat kalk de vertering van gewasresten bevordert. Belangrijkste reden is echter dat veel kalkmeststoffen 2 tot 3 maanden nodig hebben om tot een optimale werking te komen. Bij najaarsbekalking heeft de bodem dan voldoende tijd om voor het nieuwe groeiseizoen de gewenste pH te bereiken. Wij beschikken over een Tebbestrooier die 6,5 tot 7 ton kalk per lading kan strooien.
 

Mesttransport trekkers (wegen en bemonsteren)
Mest vervoeren naar de gewenste bestemming gaat op langere afstand met onze drie-assige 30 tons carrier van Veenhuis. Per keer 24 m³, inclusief bewijs van wegen en monsteren.
 

De tank heeft een weeginrichting, monstername-apparatuur en een bandendrukwisselsysteem.